Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Månadens utmaning: Trotsa rädslor som begränsar dig!

22 sep, 2024
2044544639 KieferPix
Om vi låter våra rädslor styra kommer vi att gå miste om mycket i livet. Därför är denna månads utmaning att trotsa rädslor som begränsar!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Min hälsa #17 – Så hjälper du någon som lider av ångestBrand logo
Min hälsa #17 – Så hjälper du någon som lider av ångest

Vi på MåBra uppmanar regelbundet våra läsare att testa nya saker, och den här gången är det dags att öva på att vara utanför din bekvämlighetszon – och trotsa rädslor som begränsar.

Vår redaktör Sara Frisk har länge bejakat sina rädslor men upptäckt kraften i att våga mer.

Därför är det bra att trotsa rädslor

Vi riskerar att gå miste om mycket härligt när vi låter våra rädslor stå i vägen för nya äventyr, fördjupade relationer eller våra behov – för att inte tala om hur mycket livsenergi vi missar. Sunda rädslor finns såklart, man ska inte utsätta sig för fara. Men när de skapats av oss, som skydd mot andras åsikter eller besvikelse, tåls de ofta att utmanas. Utan att våga prova, och riskera nederlag, har man heller ingen chans att vinna!

Annons

Gör så här:

I våras tog jag mod till mig att resa utan någon jag känner. På schemat stod en luftballongsfärd (hej höjdrädsla och kontrollbehov!). Inget av detta visade sig vara så hemskt som jag föreställt mig – snarare tvärtom. Nya vänner, massor av energi och styrka i att klara mer än man tror följde med hem. Och det var inte tack vare hjärnans skräckscenarion.

Att ibland bara utgå från sig själv och sina behov är också magiskt. Det är inte alltid lätt, av rädsla för andras tankar, men väl värt att investera i den enda du vet kommer vara vid din sida hela livet. I skapandet av relationer, eller i redan befintliga, tar vi ofta ut en dålig reaktion i förskott. Men kanske får du en ny vän, eller ett djupare band, om du vågar säga ”hej” eller förklara vad du känner?

Rädslor för kryp, höjder eller förlorad kontroll begränsar lätt nöjen och jobb. Lägg märke till rädslor och övervinn dem med små steg i taget, eller proffshjälp. Det finns många exempel på när chansen borde få överväga risken. Och ju oftare man utmanar sig själv, desto lättare blir det. Oftast ångrar man det man inte gjorde mer än det man gjorde!

Inspirera andra: Dela en bild på när du trotsar din rädsla och tagga ­#måbrautmaning på Instagram!

Tips!

• Prova något nytt.

• Öva på att vara utanför din bekvämlighetszon.

• Inspireras och ta hjälp av modiga personer.

• Kom ihåg att både misslyckanden och att lyckas är lärorikt.

Annons